Global menu

Our global pages

Close

Solar Magazine: Eversheds Sutherland advises buyers of Bomhofsplas Solar Park

  • Netherlands
  • Energy and infrastructure - Clean energy

09-09-2020

Eversheds Sutherland begeleidt kopers Zonnepark Bomhofsplas: "Overdracht drijvende zonneparken onontgonnen terrein"

Halverwege 2020 werd Europa’s grootste drijvende zonnepark – dat op de Bomhofsplas net ten noorden van Zwolle – aangesloten op het elektriciteitsnet. Gelijktijdig kondigde ontwikkelaar GroenLeven de verkoop aan.

Eversheds Sutherland ondersteunde de kopers daarbij met de noodzakelijke juridische advisering. ‘En dat leverde vanwege het innovatieve karakter niet zelden spannende discussies op met alle betrokkenen’, aldus partner Michel Chatelin.

Zonnepark Bomhofsplas heeft een omvang van ruim 18 hectare. Het telt 72.000 zonnepanelen en is goed voor een capaciteit van 27,4 megawattpiek. Een van de unieke aspecten aan de installatie is dat ze direct stroom levert aan nabijgelegen huishoudens en bedrijven. Daarnaast zijn – vanuit ecologische overwegingen – de omvormers en transformatoren onderdeel van het drijvende systeem; er komt slechts één kabel aan land.

‘Dat wij betrokken werden bij de transactie voelde als een mijlpaal’, vertelt Chatelin. ‘Feitelijk was dat ook het geval. De ontwikkeling van drijvende zonneparken is, na dak- en grondgebonden systemen, de volgende stap in grootschalige solar toepassingen. We zijn al een paar jaar betrokken bij de ontwikkeling van drijvende zonneparken, maar het was de eerste keer dat we de aankoop van zo’n installatie op water mochten begeleiden. Met de sectorgroep Duurzame Energie van Eversheds Sutherland hebben we in Nederland een van de grotere teams in de advocatuur. Wij willen vanuit onze expertise vooroplopen, vanwege het belang van de energietransitie en omdat het ontzettend leuk werk is. Dit was een uitgesproken kans om te laten zien wat we waard zijn.’

Lees hier het volledige artikel ‘Eversheds Sutherland begeleidt kopers Zonnepark Bomhofsplas’ in de september 2020-editie van Solar Magazine.

SOLAR MAGAZINE | september 2020