Global menu

Our global pages

Close

Edustimme menestyksekkäästi tunnettua suomalaista urheilijaa kahta mediayhtiötä vastaan Instagram-kuvia koskevissa riidoissa

 • Finland

  27-04-2021

  Eversheds Asianajotoimisto edusti menestyksekkäästi tunnettua suomalaista urheilijaa valokuvaoikeuksiin liittyvissä tapauksissa markkinaoikeudessa Alma Media Suomi Oy:tä ja Sanoma Media Finland Oy:tä vastaan.

  Riidat liittyivät urheilijan Instagram-tilillään julkaisemaan valokuvaan. Iltalehti ja Ilta-Sanomat olivat ottaneet kuvakaappauksen valokuvasta ja julkaisseet sen lehtiensä verkkoversioissa ilman urheilijan lupaa.

  Mediayhtiöt vetosivat siihen, että kuvan kopioiminen olisi lehdistön lainausoikeuden perusteella sallittua ajankohtaisesta tapahtumasta uutisoitaessa. Lisäksi ne väittivät lainauksen olevan sallittua ns. yleisen sitaattioikeuden nojalla, tai että kyse ei olisi ollut ns. uudelle yleisölle välittämisestä.

  Markkinaoikeus vahvisti mediayhtiöiden loukanneen urheilijan oikeuksia valokuvaan. Markkinaoikeus katsoi tuomioissaan, että tekijänoikeuslain rajoitussäännökset eivät mahdollistaneet urheilijan valokuvan käyttämistä ilman hänen lupaansa. Siten kuvakaappauksen ottaminen merkitsi kappaleen valmistamista valokuvasta ja kuvakaappauksen julkaiseminen kappaleen saattamista yleisön saataviin, jotka molemmat kuuluvat tekijänoikeuslain mukaan oikeudenhaltijan yksinoikeuden piiriin.

  Päätökset ovat juridisesti merkittäviä, sillä tämänkaltainen asia ei ole aikaisemmin ollut Suomessa tuomioistuimen ratkaistavana. Tuomioistuin otti siis nyt ensimmäistä kertaa Suomessa kantaa lehdistön lainausoikeuteen, ns. päiväntapahtuman määritelmään, kuvasitaattiin ja teoksen uudelle yleisölle välittämiseen. Ratkaisut ovat kiinnostavia myös eurooppalaisesta perspektiivistä, ja ne vahvistavat tekijänoikeuden ja valokuvaoikeuden haltijoiden oikeuksia. Ratkaisuilla on merkitystä paitsi muidenkin julkisuuden henkilöiden ja esimerkiksi Instagram-vaikuttajien näkökulmasta myös tiedotusvälineiden tulevan toiminnan kannalta, kun niiden on jatkossa otettava entistä tarkemmin myös julkisuuden henkilöiden tekijänoikeudet ja valokuvaoikeudet huomioon heistä uutisoidessaan.

  Lue tarkemmin tapausta käsittelevä artikkelimme täältä.

  This information is for guidance purposes only and should not be regarded as a substitute for taking legal advice. Please refer to the full terms and conditions on our website.

  < Go back