Global menu

Our global pages

Close

GVH tájékoztató az online tartalmak megjelenítésével kapcsolatban

 • Hungary

  13-12-2017

  GVH tájékoztató az online tartalmak megjelenítésével kapcsolatban


  A Gazdasági Versenyhivatal (a továbbiakban: GVH) 2017. november 20-án fontos iránymutatást tett közzé az online médiában a nagyközönség számára ismert, véleményformáló személyek, un. véleményvezérek közreműködésével készült, fizetett együttműködésen alapuló tartalmak megjelenítésével kapcsolatban. A tájékoztató célja a megfelelő piaci gyakorlat kialakításának támogatása.

  Véleményvezérek együttműködésével megjelenő online tartalmak


  Az utóbbi időben ugyanis egyre nagyobb mértékben jellemző kereskedelmi gyakorlat a termék, szolgáltatás, márkanév, imázs népszerűsítő tartalmakkal kapcsolatban (blog- és vlog-bejegyzések, Facebook, Twitter, Instagram Snapchat, YouTube posztok, videók, stb.) az ún. véleményformáló személyekkel való együttműködés, amelynek során ezen személyek a számukra nyújtott ellenszolgáltatás fejében a reklámozni kívánt terméket vagy szolgáltatást népszerűsítik a közösségi média egyes platformjain. Ez önmagában természetesen nem jogellenes, ha a fogyasztók (követők) számára is egyértelmű, hogy az adott tartalom („post”) mögött gazdasági érdek húzódik. Ezek a kommunikációk ugyanis reklámnak minősülnek, amely tényt a fogyasztók számára egyértelmű módon fel kell tüntetni.

  Fogyasztók megtévesztése


  A véleményvezérek által közölt információk nagymértékben befolyásolhatják a fogyasztók ügyleti döntéseit, ezért nagyon fontos, hogy ez tisztességes módon történjen. Abban az esetben, ha nem kap kellő felvilágosítást a fogyasztó arról, hogy a közzétett tartalom ellentételezést magába foglaló gazdasági együttműködés eredménye és nem feltétlenül az adott személy privát véleményét, tapasztalatát tükrözi, akkor a kommunikáció a fogyasztó számára megtévesztő, ez pedig tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatnak minősül és a GVH versenyfelügyeleti eljárásának tárgya lehet.

  Felelősségre vonható személyek köre


  A GVH felhívja a figyelmet arra, hogy adott esteben nem csak a tartalmat közzétevő személy vonható felelősségre, hanem az a vállalkozás is, amelynek a kereskedelmi gyakorlattal érintett áru népszerűsítése közvetlenül érdekében áll.

  A megjelenítéssel kapcsolatos elvárások


  A megjelenítéssel kapcsolatban kiemelendő, hogy a véleményvezérnek jól észlelhetően, egyértelműen és közérthetően fel kell tüntetnie, hogy a közzétett tartalom fizetett, illetve annak megjelenítéséért a közzétevő valamilyen ellenszolgáltatásban részesült. Ellenszolgáltatásnak nemcsak a pénz fizetése minősül, hanem bármilyen kedvezmény adása, gépjármű használat, stb., amelyért egyébként fizetni kellene, vagy például kölcsönös szolgáltatások nyújtása fizetési kötelezettség nélkül.
  A GVH tájékoztatója részletesen ismerteti az ilyen tartalmak megjelenítésével kapcsolatos problémákat és megfogalmazza a jogszerű megjelenésre vonatkozó elvárásokat. Mivel egyre nagyobb teret nyer a reklámozás ezen formája és egyre több rejtett hirdetés jelentik meg a közösségi médiában, ezért várható, hogy a tájékoztató kiadása után a hatóság is nagy hangsúlyt fog fektetni a piaci gyakorlat korrigálására és a fogyasztói tudatosság növelésére.

  Megelőzés


  Mindezek miatt célszerű, ha az így reklámozó vállalkozások a jövőben különös figyelmet fordítanak arra, hogy olyan szerződési feltételeket, tájékoztatásokat, útmutatókat dolgozzanak ki, amelyek biztosítják, hogy a velük üzleti kapcsolatba lépő véleményvezérek megismerjék a jogszerű tartalmak létrehozásának feltételeit és annak megfelelően járjanak el. Emellett hasznos lehet olyan ellenőrző mechanizmusokat is bevezetni, amelyek által biztosítható a közölt tartalmak megfelelőségének figyelemmel kísérése

  A hírlevél innen tölthető le

  Disclaimer

  This information is for guidance purposes only and should not be regarded as a substitute for taking legal advice. Please refer to the full terms and conditions on our website.

  < Go back

  Print Friendly and PDF
  Register to receive regular updates via email.