Global menu

Our global pages

Close

Előrelátás

 • Hungary

  20-06-2016

  Mit jelentene a Brexit az Egyesült Királyságban működő európai vállalkozások számára?

  2016. június 23-án a britek döntenek arról, hogy az Egyesült Királyság lépjen-e ki az EU-ból vagy maradjon a tagja. A szigetországban nagyon sokan úgy tekintenek erre a szavazásra, mint amire egy generációnak egyszer van lehetősége az életben. Ha a többség a kilépésre szavaz, annak jelentős hatása lehet azokra az EU-s vállalkozásokra, amelyek az Egyesült Királyságban folytatnak tevékenységet.

   

  Röviden összefoglaljuk a lényeget:


  •    Ha a britek többsége a brit kormány által az EU-val nemrégiben kialkudott új feltételek alapján a maradásra szavaz, az Egyesült Királyság jogállása az EU-n belül még jobban körülhatárolt és megkülönböztetett lesz a többi EU tagállamhoz képest.
  •    Ha a britek többsége a kilépésre szavaz, az továbbra is bizonytalan, hogy az Egyesült Királyság és az EU jövőbeli kapcsolatának milyen formája lesz, valamint az is, hogy mennyi idő alatt születhet megegyezés ennek az újfajta kapcsolatnak a feltételei tekintetében. Ez olyan bizonytalanságot fog eredményezni a vállalkozások számára, ami akár évekig is eltarthat.

  Ha maradnak


  Februárban a brit miniszterelnöknek egy olyan új megállapodást sikerült elérnie, amely a következőket biztosítja az Egyesült Királyság EU-tagságára vonatkozóan, ha a britek többsége a maradásra szavaz:

  •    A gazdaságpolitika területén a brit vállalkozások nem lesznek hátrányosan kezelve azért, mert az Egyesült Királyság nem tagja az eurozónának, valamint az Egyesült Királyság nem lesz köteles hozzájárulni az eurozóna mentőcsomagjaihoz.
  •    A versenyképesség tekintetében a cél a szabályozás csökkentése és hogy több szabadkereskedelmi egyezmény lépjen hatályba (pl. az USA-val és Japánnal). Mindez a tervek szerint előnyös lenne azoknak a vállalkozásoknak, amelyek más EU-tagállamokban is működnek.
  •    A szuverenitás tekintetében az Egyesült Királyság nem lesz köteles az integráció folyamatos mélyítésére.
  •    A bevándorlás tekintetében egy új „vészfék” alkalmazására nyílik lehetőség, amely alapján az EU-ból érkező új bevándorlók a foglalkoztatottaknak járó kedvezményekből maximum 4 évig nem részesülhetnek.

  Amennyiben az Egyesült Királyság marad, a fenti változások azon a napon lépnek hatályba, amikor a brit kormány a népszavazás eredményéről értesíti az EU Bizottságát. Csak ezután kezdődhet meg az EU-s jogalkotási folyamat a megállapodásnak megfelelő új szabályok beiktatása érdekében. Amennyiben az Egyesült Királyság a kilépésre szavaz, a megállapodás teljes egészében érvényét veszti.

  Ha kilépnek


  Ha az Egyesült Királyság a kilépésre szavaz, a „Brexit” nem lesz érzékelhető rögtön másnap, ehelyett hosszú és összetett tárgyalások kezdődnek majd. A kilépésről szóló bejelentést az Európai Unióról szóló Szerződés 50. cikke szerint kellene megtenni. Ezután 2 év állna az Egyesült Királyság rendelkezésére, hogy a kilépési megállapodásra vonatkozó tárgyalásokat az EU-val lefolytassa, ami sok szakértő szerint valójában akár még több időt is igényelhet majd. Ezalatt az idő alatt az Egyesült Királyság továbbra is az EU teljes jogú tagja maradna és kötnék az EU-s jogi kötelezettségek. Az Egyesült Királyság továbbra is részt venne minden EU-s döntéshozatalban, kivéve azokat, amelyek a kilépést érintik.

  Az, hogy az Egyesült Királyság az EU belső piacához milyen mértékben fér majd hozzá, a kilépési megállapodás feltételeitől függ. Norvégia például annak ellenére fér hozzá a belső piachoz a legtöbb termék tekintetében, hogy nem tagja az EU-nak. Másrészről viszont jelentős befizetést teljesít az EU költségvetésébe, anélkül, hogy beleszólása lenne az EU döntéseibe. Más országok, például Dél-Korea, a belső piachoz való korlátozott hozzáférést értek el EU-s költségvetési befizetési kötelezettség nélkül. Ha minden kötél szakad, akkor marad az, hogy mivel mind az Egyesült Királyság, mind az EU a Világkereskedelmi Szervezet („WTO”) tagja, ez alapján kell kölcsönösen a legkedvezőbb vámtarifáikat egymással szemben alkalmazniuk.

  Mit jelentene a Brexit a többi tagállam vállalkozásai számára?


  Az az egy biztos, hogy nem minden szektorra lenne ugyanolyan hatása a kilépésnek, és ez a hatás jelentős részben attól is függ, hogy milyen hozzáférése marad az Egyesült Királyságnak a belső piachoz.

  •    Az Egyesült Királyságba irányuló export és az onnan érkező import vám és egyéb vámkorlátok tárgya lehet, ami a vállalkozások költségeit emeli. Ha nem születik külön kereskedelmi megállapodás az Egyesült Királyság és az EU között, az Egyesült Királyság WTO-tarifái (ezek az Egyesült Királyság döntésétől függenek) és az EU Vámtarifa lesz irányadó.
  •    A hozzáférés a brit fogyasztói piachoz valószínűsíthetően korlátozódik. Az áruk szabad mozgása nélkül nehezebb lenne a tagállami vállalkozások számára a brit fogyasztók elérése (és fordítva).
  •    A brit munkaerőhöz való hozzáférés valószínűsíthetően szintén korlátozódik. A munkavállalók szabad áramlása nélkül a tagállami vállalkozásoknak korlátozott lehetőségeik lehetnek a brit munkavállalók foglalkoztatására. A más EU tagállamokból érkezett, már az Egyesült Királyságban dolgozó munkavállalók helyzetét a kilépési megállapodás rendezné.
  •    A termékekre vonatkozó brit szabályozást vizsgálni kell az Egyesült Királyságba irányuló export során. Ez rövidtávon valószínűleg nagyjából megegyezik majd az EU-szabályozással, de hosszútávon a kettő elválhat egymástól. Mindez az EU-n belüli vállalkozások költségeit emelheti majd.


  Miben tud az Eversheds segíteni Önnek?


  Irodánk készen áll arra, hogy közreműködjön az esetleges Brexit után felmerülő kérdések kezelésében és megtervezésében.

  Az Eversheds nem foglal állást a kérdés politikai tekintetében. Mint Egyesült Királyság központú, de egész Európában, valamennyi jogterületen tevékenykedő jogi szakértőkkel rendelkező nemzetközi ügyvédi iroda, alkalmasak vagyunk arra, hogy bármely szektorban tanácsokat nyújtsunk a vállalkozások számára. A szakértőink kiterjedt elemzéseket folytattak a Brexit jogi következményeit illetően mind az Egyesült Királyságon belüli, mind azon kívüli vállalkozások tekintetében. Számos rendezvényt tartottunk, valamint készítettünk egy átfogó, angol nyelvű útmutatót a témában ‘Making Sense of Brexit’ címmel.

  Az Eversheds az üzleti élet élvonalában tevékenykedik. Mint az Acritas által elismert “Global Elite Law Firm”, rendszeresen adunk tanácsot dollármilliárdos ügyletekben és nagy horderejű ügyekben a világ legjelentősebb vállalatai és pénzügyi intézményei számára. Alig több mint 25 éves története során az Eversheds a világ legkiválóbb nemzetközi ügyvédi irodái közé nőtte ki magát. Folyamatosan jegyeznek bennünket a vezető független legal guide-ok, értjük valamennyi szektor üzleti igényeit és fáradhatatlanul azon dolgozunk, hogy biztosítsuk az Ön vállalkozásának sikerét és jóhírének védelmét.

  A hírlevél letöltése

  Disclaimer

  This information is for guidance purposes only and should not be regarded as a substitute for taking legal advice. Please refer to the full terms and conditions on our website.

  < Go back

  Print FriendlyTwitterLinkedInEmailShare
  Register to receive regular updates via email.