Global menu

Our global pages

Close

COVID-19 Megszűnt a veszélyhelyzet

  • Hungary
  • General

26-06-2020

COVID-19

Megszűnt a veszélyhelyzet - Hogyan változnak a korábban a veszélyhelyzetre tekintettel bevezetett munkajogi szabályok?


2020. június 26.

Az Országgyűlés és Kormány döntését követően a veszélyhelyzet 2020. június 17-én éjfélkor megszűnt. Erre tekintettel az Országgyűlés a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségről szóló 2020. évi LVIII. törvényben számos átmeneti szabály bevezetéséről döntött, amely a veszélyhelyzet alatt alkalmazandó munkajogi szabályokat is érinti.
___________________________________________________________

A speciális munkajogi szabályok sorsa
A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi II. törvényt (Munka törvénykönyve) a koronavírus járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzetben is alkalmazni kellett, ugyanakkor lehetséges volt az attól való eltérés a következő kérdésekben.  A speciális szabályokat már csak 2020. július 1-éig van lehetőség alkalmazni:

A munkáltató a közölt munkaidő-beosztást a Munka Törvénykönyve 97.§ (5) bekezdése szerinti közlési szabályoktól eltérően bármikor módosíthatja, ha a gazdálkodásában vagy működésében előre nem látható körülmény merül fel.

A munkáltató a munkavállaló számára az otthoni munkavégzést és a távmunkavégzést egyoldalúan elrendelheti.

Az egészségi állapota ellenőrzése érdekében a munkáltató a “szükséges és indokolt” intézkedéseket megteheti, pl. elküldheti amunkavállalót orvoshoz.

Lehetővé tette a munkáltatónak és a munkavállalónak, hogy egy közös megállapodásban eltérjenek a Munka törvénykönyvének bármelyik szakaszától.

A fentieken kívül a munkáltató jogosult volt a veszélyhelyzet alatt 24 hónapos munkaidőkeret elrendelésére jogosult – és ennek nem feltétele a szakszervezettel kötött kollektív megállapodás. Az átmeneti szabályok értelmében 2020. június 18 óta erre már egyáltalán nincs lehetőség. Fontos, hogy a korábban elrendelt munkaidőkeretet a veszélyhelyzet megszűnése nem érinti.


Meddig igényelhetők az állami bértámogatások?
A pandémiás veszélyhelyzetre tekintettel a Kormány kétféle állami bértámogatást vezetett be, amelyek 2020. április 16. óta igényelhetők, és április 29-től a kérelmezést egyszerűsítették és a feltételek is kedvezőbbé váltak.

Az egyik ilyen támogatási formát a kutató-fejlesztő tevékenységet végző munkavállalókat (K+F) foglalkoztató munkáltatók vehetik igénybe, a másikat pedig azok a munkavállalók és munkáltatók közösen kérelmezhetik, amelyek a rendeletben meghatározottak szerinti csökkentett munkaidő alkalmazásában állapodnak meg. A bértámogatásokról a korábbi hírleveleinkben írtunk, melyek elérhetők itt és itt.

A veszélyhelyzet megszűnését követően a bértámogatások 2020. augusztus 31-ig igényelhetők és a csökkentett munkaidős és a kutató-fejlesztőt foglalkoztatók bértámogatására vonatkozó kormányrendeletben foglaltakat 2020. december 31-ig lehet alkalmazni.

A hírlevél innen tölthető le

Disclaimer

This information is for guidance purposes only and should not be regarded as a substitute for taking legal advice. Please refer to the full terms and conditions on our website.

< Go back

Print Friendly and PDF
Register to receive regular updates via email.