Global menu

Our global pages

Close

Júliustól több terméknél kötelező a magyar nyelvű használati útmutató 2021. július 9. Július 16-án lép hatályba a Piacfelügyeleti törvény 2020. májusban elfogadott módosítása, amely a korábbinál szélesebb körben írja elő a magyar nyelvű használati és kezel

 • Hungary

  12-07-2021

  Júliustól több terméknél kötelező a magyar nyelvű használati útmutató

  2021. július 9.

  Július 16-án lép hatályba a Piacfelügyeleti törvény 2020. májusban elfogadott módosítása, amely a korábbinál szélesebb körben írja elő a magyar nyelvű használati és kezelési útmutatóak a termékekhez történő mellékelését.

  _________________________________________________________
  •    Mit mond a jelenlegi szabályozás?

  A jelenlegi előírások szerint a gyártó akkor köteles használati és kezelési útmutatót, valamint biztonságot értintő figyelmeztetést mellékelni a termékhez, ha ezt jogszabály vagy biztonsági szabvány kötelezően előírja. A gyakorlatban ez pl. a gyerekjátékokra, műszaki cikkekre vonatkozott.

  •    Mi változik július 16-tól?

  Általános jelleggel kötelező magyar nyelvű használati és kezelési útmutatót, valamint a biztonságot érintő figyelmeztetéseket biztosítani a termékhez a fogyasztók és más végfelhasználók számára.

  •    Mely termékeket érinti a változás?

  A kötelezettség kiterjed a termékek piacfelügyeletéről szóló 2012. évi LXXXVIII. törvény (Piacfelügyeleti törvény) szerint termékekre.

  Termék minden olyan ingó dolog, amelyet fogyasztóknak és felhasználóknak szántak, és üzleti tevékenység folyamán ellenszolgáltatás fejében vagy anélkül, akár új, használt vagy újra feldolgozott állapotban szállítottak, vagy bocsátottak rendelkezésre. Nem tartozik a termék fogalma alá az élelmiszer, a takarmány, az élő növények és az állatok, az emberi eredetű készítmény vagy a közvetlenül a növények vagy állatok reprodukciójához kapcsolódó növényi vagy állati eredetű készítmény, továbbá a villamos energiáról, a földgázellátásról és a távhőszolgáltatásról szóló törvény hatálya alá tartozó termékek és szolgáltatások.

  •    Ki köteles gondoskodni a használati és kezelési útmutató mellékeléséről?

  Alapvetően a gyártó kötelezettsége.

  Ha azonban a gyártó vagy az importőr nemtett eleget a kötelezettségének, akkor ezt a termék forgalmazója köteles pótolni.

  •    Használati útmutató online?

  A módosító törvény indokolása alapján a használati és kezelési útmutató akár online módon is biztosítható.

  A hírlevél innen tölthető le

  This information is for guidance purposes only and should not be regarded as a substitute for taking legal advice. Please refer to the full terms and conditions on our website.

  < Go back