Global menu

Our global pages

Close

Yllätystarkastus – hätätilanteen sattuessa

  • Finland
  • Other

17-05-2017

Mitä tehdä, jos kohdalle osuu kilpailuviranomaisten yllätystarkastus (dawn raid)

Kilpailuviranomaisen tekemä tarkastus aiheuttaa aina merkittävää häiriötä liiketoiminnalle.
Se voi myös merkitä pidemmän kilpailuoikeudellisen prosessin alkamista ja johtaa seuraamusmaksuihin, vahingonkorvauskanteisiin ja joissain maissa jopa yksityishenkilöihin kohdistuviin seuraamuksiin ja johtoon kuuluvien henkilöiden liiketoimintakieltoihin.

Jos yrityksenne joutuu yllätystarkastuksen kohteeksi, tulee välittömästi ryhtyä toimenpiteisiin, jotta yrityksen etuja pystytään valvomaan sekä tarkastuksen aikana että tarkastusta mahdollisesti seuraavassa oikeusprosessissa. Kun yrityksessänne ymmärretään viranomaisten menettelytavat, pystytte arvioimaan tilannettanne paremmin ja tekemään huolellisesti valmistellun päätöksen siitä, miten reagoida. Saatatte joutua tekemään paineen alla nopeita strategisia päätöksiä esimerkiksi siitä, kannattaako yrityksenne käyttää ns. leniency–menettelyä, jolloin tekemällä yhteistyötä viranomaisten kanssa yritys voidaan vapauttaa seuraamusmaksusta tai seuraamusmaksua voidaan alentaa.

Kansainvälinen Competition, EU and Trade Group –ryhmämme neuvoo yrityksiä yllätystarkastuksiin liittyvissä tilanteissa sekä avustaa käytännössä paikan päällä tarkastuksen ollessa käynnissä yrityksessänne. Laadimme ja autamme ottamaan käyttöön asianmukaiset suunnitelmat ja menettelytavat. Varmistamme, että yrityksenne toimintatavat mahdollistavat nopean läsnäolon ja reagoinnin viranomaistoimiin paikan päällä. Järjestämme koulutusta ja autamme myös testaamaan menettelyjänne järjestämällä tarkastusharjoituksia.

Avaa tästä nopea ja helppo vaiheittainen dawn raid -oppaamme.
Englanninkielisiltä sivuiltamme voit myös tallentaa oppaan mobiililaitteellesi.