Our global pages
Close- Global home
- About us
- Global services/practices
- Industries/sectors
- Our people
- Events/webinars
- News and articles
- Eversheds Sutherland (International) Press Hub
- Eversheds Sutherland (US) Press Hub
- News and articles: choose a location
- Careers
- Careers with Eversheds Sutherland
- Careers: choose a location
Työsuhdeoptiot, holdingyhtiöt ja veronkierto
- Finland
- Other
21-10-2014
Verohallinto on julkaissut ohjeen työsuhdeoptioiden verotuksesta (30.9.2014, dnro A113/200/2013).
Työsuhdeoptioilla tarkoitetaan työsuhteeseen perustuvaa oikeutta saada tai hankkia yhteisön osakkeita tai osuuksia käypää arvoa alempaan hintaan sopimuksen tai muun sitoumuksen perusteella. Työsuhdeoption määritelmä on tuloverolain 66 §:n 3 momentissa.
Verohallinnon ohje käsittelee työsuhdeoptioiden verotusta palkansaajan tuloverotuksessa, työnantajan ennakkoperinnässä ja elinkeinotulon verotuksessa, varainsiirtoverotuksessa sekä perintä- ja lahjaverotuksessa. Ohje käsittelee myös kansainvälisiä tilanteita.
Korkein hallinto-oikeus antoi 2.5.2014 ratkaisun KHO:2014:66. Ratkaisussa oli kyse holdingyhtiöstä ja kannustinjärjestelmästä. Kommentoimme ratkaisua jo aiemmin nettisivullamme.
Kyseisessä verohallinnon ohjeessa viitataan kyseiseen korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisuun KHO:2014:66 ja todetaan muun muassa: ”Myös erilaiset holdingyhtiötä käyttäen toteutetut järjestelyt ovat pääsääntöisesti laissa tarkoitettuja työsuhdeoptioita (KHO:2014:66).”
Verohallinnon ohjeessa todetaan otsikon Holdingyhtiöjärjestelyt alla:
Ratkaisun perusteella veron kiertämisen tarkoituksessa toteutettuna holdingyhtiöjärjestelmänä pidetään ainakin sellaisia järjestelyjä, jotka täyttävät seuraavat edellytykset:
- Palkansaajan yksin tai yhdessä muiden palkansaajien kanssa välillisesti tai välittömästi omistama holdingyhtiö hankkii hänen työnantajansa tai samaan konserniin kuuluvan yhtiön osakkeita.
- Järjestelyyn osalliseksi pääseminen on perustunut työsuhteeseen taikka toimitusjohtajana tai hallituksen jäsenenä toimimiseen.
- Työnantaja tai samaan konserniin kuuluva toinen yhtiö rahoittaa järjestelyä tai muutoin osallistuu rahoituksen järjestämiseen siten, että rahoitusta voidaan pitää työntekijöiden näkökulmasta edullisena.
- Osakassopimuksessa tai muussa sopimuksessa on järjestelyä koskevia työsuhdeoptiolle ominaisia ehtoja taikka muutoin on ilmeistä, että järjestely muistuttaa ehdoiltaan työsuhdeoptiota. Tällainen ehto on esimerkiksi osakkeiden luovutusrajoitus.
- Järjestelyn tarkoituksena on järjestelyyn osallistuvien henkilöiden kannustaminen, sitouttaminen tai palkitseminen ja järjestelyssä on mahdollisuus hyötyä osakkeiden arvonnoususta.
Edellä mainitut tunnusmerkit täyttävissä järjestelyissä on ratkaisun KHO:2014:66 perusteella tavoitteena osakkeenomistajan ansiotuloverotuksen välttäminen verotusmenettelystä annetun lain 28 §:ssä tarkoitetulla tavalla. Myös edellä kuvattua järjestelyä muistuttavassa, mutta siitä jossain määrin poikkeavassa järjestelyssä voi olla kysymys työsuhdeoptiosta.
Henkilöstön kannustinjärjestelmissä hyödynnetään usein holdingyhtiörakenteita. Korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisu KHO:2014:66 ja verohallinnon ohjeessa esitetyt edellytykset on otettava huomioon veroriskien eliminoimiseksi. Tarvittaessa omistusrakennetta on muutettava vastaamaan ratkaisun KHO:2014:66 antamisen jälkeistä oikeustilaa.
Tämä informaatio on vain suuntaa-antavaa eikä korvaa oikeudellista neuvontaa. Katso kaikki ehdot sivuiltamme